Forumplein

Wat is elektrisch roken?

Home  >>  Vrije tijd en Hobby  >>  Wat is elektrisch roken?

Elektrisch roken is in Nederland aan strenge regels gebonden. In Amerika is een 3 keer hoger nicotinegehalte toegestaan, en kunnen e-sigaretten meer THC of CBD bevatten. Deze olie is te dik om te verdampen en kan zo een vetlaag achter laten in uw longen. In Nederland is dit gelukkig minder het geval. E-sigaretten worden hier gezien als een vervanging voor de traditionele sigaretten, omdat dit eigenlijk een betere keuze is. Het is minder vervuilend, beter voor je en het kan je zelfs laten helpen met afkicken. 

Is elektrisch roken slecht voor je?

E-sigaretten zijn even goed voor je als andere vervangers voor roken, zoals nicotinepleisters en kauwgom. Het niveau van kankerverwekkende stoffen ligt echter veel lager, maar liefst 700 maal. Wegens reclamewetgeving kunnen wij geen extra informatie geven maar dit kan u altijd apart opzoeken. Als u toch nicotinepleisters wil proberen, helpen deze zeer goed om de drang naar inname te verminderen, maar verhelpt het probleem niet helemaal. Dus uiteindelijk helpen de pleisters helemaal niet. 

Er wordt beweerd dat elektrisch roken beter is voor uw gezondheid als traditioneel roken. Dit is zeker waar, maar het is niet helemaal goed voor je, omdat het natuurlijk geen sport of vitaminen zijn. E-sigaretten zijn gewoon een alternatief voor traditioneel roken. Het brengt natuurlijk nog steeds risico’s met zich mee, ook al zijn deze minder als die van sigaretten. Er zit veel minder tabak in, en er zitten veel minder schadelijke stoffen in zoals koolstofmonoxide. Verder ontbreken ook de kankerverwekkende stoffen zoals die in sigaretten zoals:

  • Arseen (mierengif)
  • Benzeen (grondstof voor chemisch wapen)
  • Methanol (brandstof voor straaljagers)
  • Waterstofcyanide (indurstriële pesticide)
  • amoniak

Deze stoffen worden kunstmatig toegevoegd aan een gewone sigaret, zodat de nicotine goed wordt opgenomen door uw lichaam. Daarbij wordt de e-liquid ook niet verbrand, maar verdampt.  Dat zorgt ervoor dat het aantal opgenomen stoffen in uw lichaam beperkt wordt. De aanwezige nicotine is wel verslavend, maar niet dodelijk. Natuurlijk is het beste helemaal niet roken. 

Er is onderzoek gedaan op de gevolgen van elektrisch roken op lange termijn. Daaruit is gebleken dat op lange termijn de e-sigaret minder schadelijker is dan gedacht werd. Er wordt beweert dat er nog geen resultaten zijn, maar elektrisch roken bestaat al meer dan 15 jaar, dus is het onmogelijk dat er nog geen resultaten zijn. De meeste mensen denken dat elektrisch roken net zo schadelijk is als normaal roken, en blijven daarom gewoon roken en gaan eerder dood. 

Nadelen van elektrisch roken

Er zijn zeker wel nadelen omtrent e-sigaretten. Zo zijn er lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door en tijdens dampen. Deze bijwerkingen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid, een droge en rauwe keel, misselijkheid, overmatig hoesten en een allergie voor bestanddelen. Veel van deze klachten zijn echter goed te verklaren. Er wordt veel vocht ontrokken uit uw lichaam door bepaalde bestanddelen dus door veel te drinken zijn deze klachten te voorkomen. Door een te sterk nicotinegehalte kan u duizelig worden. De hoestbuien komen vooral voor in het begin, en dit komt omdat uw keel moet wennen aan de damp. Dus na een tijdje verdwijnt deze klacht. Als u een allergie heeft voor het bestanddeel PG, kan u een eliquid nemen met een hoger VG gehalte. Dus, elektrisch roken is toch helemaal niet zo slecht. 

ea-sigaret


Comments are closed.