Forumplein

Veilige badkamerverlichting

Home  >>  Woning en Tuin  >>  Veilige badkamerverlichting

Veel mensen denken niet echt na over hun badkamerverlichting. Ze plaatsen een aantal spotjes en daarmee is de kous af. Het is echter belangrijk om je goed te realiseren dat niet alle verlichting geschikt is voor een vochtige omgeving. In de badkamer, waar je regelmatig te maken hebt met opspattend water en damp, is het verstandig om te kiezen voor lamp met wat extra bescherming. Een LED spot met een IP44 waarde is speciaal ontwikkeld om je badkamer veilig te verlichten. Deze spotjes zijn spatwaterdicht, waardoor ze niet direct kortsluiting veroorzaken wanneer ze in contact komen met water. Dit kan je op de lange termijn een hoop kopzorgen besparen! Om te bepalen welke badkamerverlichting je nodig hebt doorloop je een aantal stappen:

  • Bepaal de waterbron
  • Meet de afstand tot het spotje
  • Bepaal het type spanning

In de eerste plaats bepaal je de waterbron in je badkamer. Dit kan een wasbak zijn, maar ook een douchekop of de kraan bij de badkuip. Misschien denk je dat een kraan bij de wasbak niet echt tot de ‘waterbronnen’ behoort. Bedenk echter goed dat het water in de wasbak alle kanten opspettert. Er hoeft maar één druppel verkeerd te vallen om kortsluiting te veroorzaken. Wanneer je de diverse waterbronnen hebt vastgesteld, bekijk je of de spotjes hierbij in de buurt liggen. Als het mogelijk is, kun je de afstand het beste even opmeten. Je weet dan precies welke badkamerverlichting je nodig hebt. Tot slot bepaal je het type spanning dat je wilt gebruiken. Voor verlichting dichtbij of onder een waterbron, wordt laagspanning aanbevolen. Je gebruikt dan een transformator om 230V om te zetten naar 12V. Het kan lastig zijn om precies te bepalen hoe ver elk waterspotje van een waterbron afzit. Je kunt daarom ook andersom werken. Je deelt de badkamer dan op in verschillende zones en bekijkt vervolgens in welke zone je badkamerverlichting valt. Op deze manier hoef je maar één keer te rekenen, in plaats van ieder spotje apart te bekijken. Hoe gaat dit in zijn werk?

Badkamerverlichting in verschillende zones

Tijdens het berekenen maak je gebruik van een specifieke indeling. Welke indeling je gebruikt is aan jou, maar in de regel kun je het best drie zones hanteren. Spotjes die geplaatst worden dichtbij een waterbron of in de badkuip, hebben gegarandeerd contact met waterstralen. Deze vallen in de eerste categorie: direct contact met water. De badkamerverlicht die hier geplaatst wordt moet daarom volledig waterdicht zijn. Lampen die iets verder weg worden geplaatst, op een afstand van meer dan 75 centimeter van de waterbron, vallen in categorie twee: mogelijk contact met water. Deze badkamerverlichting moet daarom het liefst spatwaterdicht zijn. Tot slot zijn er ook spotjes die vrijwel geen contact hebben met water. Hier kun je gewoon normale badkamerverlichting plaatsen. Wanneer je de badkamer hebt opgedeeld in verschillende vakken, weet je direct op welke plaatsen je een IP67, IP65 of IP44 spot moet plaatsen. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk en plaats de juiste verlichting op de juiste plekken. Ben je niet helemaal zeker van je zaak, kies dan voor de veilige optie. Een waterdicht spotje is altijd beter dan een normaal lampje, je betaalt alleen iets meer.

Diverse modellen en kleuren

Op http://www.pretmetled.nl/badkamer-spots vind je de beste badkamerverlichting. Deze site verkoopt de IP44 spots, die spatwaterdicht zijn en je kunnen beschermen tegen schade en kortsluiting. Deze spots kopen in allerlei leuke vormen en kleuren: kies iets wat helemaal bij jou past. Iedere badkamer is uniek, daarom past in elke badkamer andere verlichting. Ga af op je gevoel en rust niet voordat je het perfect sfeerlicht hebt gevonden!


Comments are closed.