Forumplein

Rookmelder

Home  >>  Beveiliging en Bewaking  >>  Rookmelder

25

okt

Rookmelder kopen? | Online bestellen - Allesveilig.nl

Heb jij al een rookmelder in huis hangen? Zo niet, dan is het echt aan te raden om dit te doen! Woningbranden komen helaas toch nog regelmatig voor en dit leidt in veel gevallen ook tot slachtoffers. Veel mensen denken dat de slachtoffers vallen door het vuur, maar dit is niet het geval, juist de rook velt het grootste aantal personen. Het zorgt namelijk voor benauwdheid en daarna voor verstikking, wat de dood tot gevolg heeft. Nog voordat de vlammen hen bereikt hebben, zijn bewoners al aan de gevolgen van een brand overleden. Met een rookmelder kan dit voorkomen worden en daarom is het dus goed om deze in de woning op te hangen. Bij veel bedrijven hangen deze al, vaak omdat de verzekering dit verplicht stelt. Het is dus ook absoluut raadzaam om dit ook in je eigen huis te doen. Vaak verspreidt de rook zich immers sneller dan het vuur en met een melder kun je zo op tijd gewaarschuwd worden. Dit geeft je de kans om nog veilig naar buiten te komen, ook al lig je op bed terwijl het probleem zich voordoet. Schaf dus zo snel mogelijk een rookmelder of misschien zelfs meerdere aan, om ervoor te zorgen dat jouw overlevingskans in het geval van een woningbrand zo groot mogelijk is.

Rookmelder ophangen

Wil je een dergelijk apparaat gaan ophangen bij jou thuis, dan is het natuurlijk wel de vraag op welke plaats je deze het beste kunt hangen. Een eerste punt om rekening mee te houden, is dat rook altijd omhoog gaat. Een rookmelder hang je dan ook het best aan het plafond, in tegenstelling tot een koolmonoxidemelder die je juist op ongeveer anderhalve meter hoogte moet hangen. Dat het naar boven trekt, betekent ook dat jij bij een brand zelf zo laag mogelijk bij de grond moet blijven, om te voorkomen dat je de rooklucht inademt. Een ander punt om over na te denken, is de ruimtes waar je de rookmelder op gaat hangen. Hoe groter jouw woning is, hoe meer exemplaren je nodig zult hebben om veilig te zijn. Een vuistregel is dat je in ieder geval minstens op iedere verdieping één op moet hangen. Daarnaast is het zo dat uit onderzoek is gebleken dat brand meestal uitbreekt in:

  • woonkamer
  • eetkamer
  • keuken
  • wasruimte

Dit zijn dus belangrijke ruimtes om in overweging te nemen om een exemplaar op te hangen. Ook in de slaapkamer komt een rookmelder natuurlijk goed van pas, aangezien veel woningbranden ‘s nachts plaatsvinden. Zo maak je de kans het grootst dat je op tijd gewekt wordt.

Onderhoud is belangrijk

Heb je eenmaal een rookmelder, of misschien zelfs meerdere, opgehangen, dan is het natuurlijk van belang dat deze goed hun werk kunnen blijven doen. Dit lukt alleen als ze goed onderhouden worden. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want het komt er eigenlijk op neer dat je ervoor moet zorgen dat ze stofvrij blijven. Stof kan namelijk de detectoren vervuilen, waardoor deze niet meer optimaal werken. Een rookmelder kun je heel eenvoudig schoonmaken met bijvoorbeeld de zachte borstel van de stofzuiger. Ook afnemen met een vochtige doek is natuurlijk een optie. Meer over de maatregelen die je kunt nemen om de gevolgen van een woningbrand zo klein mogelijk te houden, kun je lezen op de site van Allesveilig.nl. Bij hen kun je bovendien ook terecht voor deze melders. Zij verkopen enkel exemplaren die aan de hoogste standaarden voldoen, zodat je zeker weet dat je op ze kunt vertrouwen. Zoek dus vandaag nog een rookmelder bij hen uit en installeer deze op een goede plek in huis, zodat jij niet door brand verrast wordt! Lees meer..


Comments are closed.