Forumplein

Wat is een esta verklaring?

Home  >>  Vakantie en Recreatie  >>  Wat is een esta verklaring?

Ga je op zoek naar informatie over reizen naar Amerika, dan zul je al snel tegenkomen dat je over een esta verklaring moet beschikken. Er komt bij het maken van verre reizen veel kijken en dit regelen is dus een van die zaken. Maar om dit te kunnen regelen, moet je natuurlijk wel eerst weten wat een esta verklaring nu eigenlijk is. Esta is een afkorting en het staat voor Electronic System for Travel Authorization. Het is dus een reisdocument dat je nodig hebt voor een bezoek aan de Verenigde Staten. Nu zijn er verschillende reisdocumenten die je aan kunt vragen en ze hebben allemaal andere toepassingen. Wanneer vraag je nu deze verklaring aan? Je hebt deze nodig als je:

  • een tussenstop op Amerikaans grondgebied hebt
  • naar de USA op vakantie wilt gaan
  • een zakenreis naar dit land gaat maken

Belangrijk om te onthouden is dat je met een esta verklaring niet langer dan negentig dagen aaneengesloten in het land mag verblijven. Wil jij een langere zakenreis maken of wil je er voor meer dan drie maanden rond gaan trekken, dan is deze verklaring dus niet voldoende en heb je andere documenten nodig.

Esta verklaring twee jaar geldig

Reis jij regelmatig naar de Verenigde Staten, dan is het goed om te weten dat je niet iedere keer opnieuw een esta verklaring aan hoeft te vragen. Het document heeft namelijk een geldigheid van twee jaar en je kunt er onbeperkt gebruik van maken, zolang je niet langer dan negentig dagen aaneengesloten in Amerika verblijft. Voor mensen die regelmatig naar de USA reizen is dat natuurlijk erg prettig, het scheelt hen veel voorbereidingswerk. Maar let wel op dat de esta verklaring gekoppeld is aan jouw paspoort! Vervalt jouw paspoort binnen die twee jaar, dan vervalt ook de geldigheid van de verklaring. Dit betekent dat het er dus in feit op neer kan komen dat de esta in jouw geval maar een jaar of zelfs een half jaar geldig is, afhankelijk van de vervaldatum van jouw pas. Dit is dus zeker een punt om in de gaten te houden en in gedachten te houden, de esta verklaring wordt niet automatisch overgezet en je moet dan ook een nieuwe aanvraag doen op het moment dat jij een nieuw paspoort hebt gekregen. Heb je dat gedaan, dan geldt vanaf dat moment weer dat de verklaring twee jaar geldig is.

Aanvraag online verzenden

Voor het aanvragen van een esta verklaring hoef je niet naar de ambassade te gaan, je kunt dit eenvoudigweg online aanvragen. Dat is natuurlijk wel zo eenvoudig, dat je het gewoon zelf vanuit huis kunt regelen. Wat moet je hiervoor nu doen? Allereerst moet je het juiste formulier invullen, dan moet je een betaling verrichten en vervolgens ontvang je binnen korte tijd bericht over goedkeuring. Op het formulier voor de esta verklaring moet je verscheidene zaken invullen. Sommigen zijn verplicht, anderen niet, maar het is altijd verstandig om zoveel mogelijk gegevens wel in te vullen. Verplichte gegevens zijn jouw persoonsgegevens en jouw paspoortgegevens. Daarnaast wordt er ook gevraagd naar jouw werkgegevens en naar jouw verblijfplaats tijdens je verblijf in Amerika, dit is niet verplicht om in te vullen, maar als je hier wel antwoord op kunt geven, is het altijd verstandig om dat wel te doen. Tot slot zul je een aantal vragen krijgen die betrekking hebben op veiligheid, ook deze vragen zijn verplicht om te beantwoorden. Op esta-aanvragen.com kun je meer lezen over de esta verklaring, over hoe je deze aan moet vragen en waar je het formulier hiervoor online in kunt vullen en versturen.


Comments are closed.