Forumplein

Het aanleren van vaardigheden met houten speelgoed

Home  >>  Kinderen en Speelgoed  >>  Het aanleren van vaardigheden met houten speelgoed

Houten speelgoed van Speelgoed & familie is iets wat zowel volwassenen als kinderen aantrekt. Het speelgoed kost misschien iets meer dan goedkoop plastic speelgoed, maar het heeft veel meer waarde, alsook het potentieel om vele jaren mee te gaan. Maar waarom trekt het mensen zo aan en wat maakt dit natuurlijk speelgoed zo speciaal? Hier zijn enkele van de redenen waarom we zo vaak houten speelgoed kiezen:

  • Het is duurzaam en tijdloos
  • Het groeit met je kind
  • Het moedigt verbeelding en echte levensvaardigheden aan
  • Het is minder afleidend en beter om te leren
  • Het moedigt sociale vaardigheden aan
  • Het ontwikkelt redeneervaardigheden en probleemoplossing
  • Het verbetert de coördinatie van de handen, ogen en motoriek
  • Het heeft textuur en is mooi

Educatief houten speelgoed

Het concept van educatief houten speelgoed is niet nieuw. Educatieve pioniers als Maria Montessori en Friedrich Froebel begrepen meer dan honderd jaar geleden dat spelen met houten speelgoed, kinderen helpt beter te leren. In die tijd leerden kinderen door achter bureaus te zitten en te schrijven op leien plankjes met de leraar aan het schoolbord. Montessori, Froebel en andere dergelijke uitvinders realiseerden zich dat wanneer kinderen de kans krijgen om te communiceren en fysiek te spelen met letters, cijfers en dergelijke concepten, ze veel sneller leren. Hun ideeën zijn nu de beste leerschool in de meeste kleuterscholen. Maar opvoeders beseffen tegenwoordig dat kinderen ook in de lagere schooljaren nog moeten spelen. Sommige soorten educatief speelgoed zijn: houten speelgoed met letters voor het leren schrijven of lezen, speelgoed met cijfers om te leren rekenen. Maar ook speelgoed dat kinderen helpt om andere taalvaardigheden dan lezen en schrijven te ontwikkelen. Dit omvat het vertellen van verhalen, het bepalen van een volgorde, het leren van nieuwe woordenschat, het positioneren en beschrijven van taal door rollenspel, rijmpjes en ritme. Ook speelgoed met concepten die fundamenteel zijn voor wiskunde, maar niet alleen met getallen werken, zijn noodzakelijk in de lagere scholen. Deze spelletjes omvatten vaardigheden als probleemoplossen, puzzelen, analytisch denken, patronen zien, sorteren, categoriseren, matchen, ruimtelijk bewustwording, vormgeving en het bepalen van een volgorde. Ander houten speelgoed dat educatief kan zijn, is speelgoed dat creativiteit, artistieke en muzikale vaardigheden, observatie, verschillen opmerken, engineering en ontdekken bevordert.

Duurzaam

Houten speelgoed is geweldig voor baby’s omdat ze duurzaam zijn. Ze bieden het kind een vroege ervaring met natuurlijke materialen, in plaats van omringd te zijn door plastic. Het speelgoed bevat ook minder kans om de schadelijke gifstoffen te bevatten die veel kunststoffen bevatten. Als ze stukgaan, zijn ze veel gemakkelijker te repareren dan plastic speelgoed. Een ander voordeel van houten speelgoed voor baby’s is, dat ze voor baby’s een veel betere sensorische en voelbare ervaring bieden dan plastic speelgoed. Het geluid, het uiterlijk, het gewicht en het gevoel van hout, zijn dingen die kinderen geneigd zijn van nature te resoneren en er echt van te genieten. Studies hebben aangetoond dat speelgoed met een open einde, creativiteit en verbeeldingskracht in het algemeen veel beter zijn voor de ontwikkeling van een kind, dan speelgoed met elektronica, speelgoed op batterijen en speelgoed met elektronische geluiden. Speelgoed met een open einde is speelgoed dat op een groot aantal verschillende manieren kan worden gebruikt. Terwijl knipperende lichten, knoppen en geluiden een kind gedurende een tijdje kunnen afleiden, biedt het niet de mogelijkheid voor kinderen om te ontdekken en interactie te leren zoals met mooi en klassiek houten speelgoed. Geen idee waar je nog houten speelgoed kunt vinden? De speelgoed webwinkel speelgoedfamilie.nl heeft alvast een ruim en veelzijdig aanbod om je kinderen urenlang bezig te houden.


Comments are closed.