Forumplein

Doorloop de fases van rouwverwerking met Mental Coach Hilde van Veggel

Home  >>  Coaching en Workshops  >>  Doorloop de fases van rouwverwerking met Mental Coach Hilde van Veggel

We krijgen in het leven allemaal te maken met verlies. Dat kan het verlies zijn van een vader, moeder, broer, zus, vriend, vriendin of een huisdier. Ieder verlies is verdrietig en ieder verlies roept bepaalde gevoelens van onmacht bij ons op. Hoewel we allemaal met verlies en rouw te maken krijgen, vinden we het toch lastig om er mee om te gaan. Dat komt omdat het rouwproces een pijnlijk proces is, en we zijn als mensen niet geprogrammeerd om al te veel pijn te voelen. We willen graag weg bij de pijn, maar helaas laat een rouwproces zich kenmerken door een periode van mentale pijn en verdriet en daar ga je doorheen in verschillende fases van rouwverwerking. Er worden over het algemeen vijf fases van rouwverwerking omschreven in de literatuur. Deze fases van rouwverwerking zijn een richtlijn en ook zijn het fases die zich op een willekeurige volgorde voltrekken. De fases van rouwverwerking geven een idee van het proces wat je te wachten staat wanneer je zelf in een rouwproces zit. Ik vertel je meer over de fases van rouwverwerking zodat je meer inzicht krijgt in het proces. Een van de belangrijkste fases van rouwverwerking is de eerste fase waarin de rouwende de loop van de geschiedenis ontkent. Met andere woorden. De eerste fase kunnen we de ontkenningsfase noemen. We willen niet geloven wat er gebeurd is. We zeggen tegen onszelf dat het niet waar is. We kunnen het grote verdriet niet bevatten dus doen we alsof het niet waar is. Wanneer deze fase voorbij is, volgt vaak een van de andere fases van rouwverwerking; deze fase kan worden omschreven als de fase van woede. Nu we weten en bevatten dat onze geliefde er niet meer is, zijn we kwaad. We vragen ons af waar onze geliefde dit aan verdiend heeft, waar wij dit aan verdiend hebben. We voelen ons zielig en zijn het gewoon niet eens met de loop van de geschiedenis. Dit is een fase die kan worden omschreven als het tegenovergestelde van acceptatie, en hij gaat er dan ook veelal aan vooraf. Voor we verdergaan met de volgende fases van rouwverwerking, zet ik de vijf omschreven fases van rouwverwerking even voor je op een rijtje: 

  • Ontkenning
  • Woede
  • Marchanderen
  • Verdriet
  • Aanvaarding

Fases rouwverwerking; marchanderen

Veel mensen die iemand verliezen, kunnen het verdriet niet aan. Het doet simpelweg te veel pijn om het verdriet te voelen en daarom worden er allerlei andere maatregelen getroffen om het verdriet niet aan te hoeven gaan. Dat kan van alles zijn. In deze fase stellen mensen zichzelf bijvoorbeeld extreme doelen, of richten ze zich in een extreem geval tot een religie of sekte. Alles, om maar niet dichter bij het verdriet te hoeven komen. Fases van rouwverwerking zijn belangrijk om te doorlopen, maar het kan wel helpen om de fases van rouwverwerking te herkennen. Na deze fase zien we vaak dat veel mensen toch uitkomen bij het verdriet. 

Aanvaarding

De laatste fase van het proces van rouwverwerking, is aanvaarding. In dit stadium hebben we het verdriet doorleeft. We hebben het gevoeld en zijn er doorheen gegaan. Na een periode van verdriet en voor sommige mensen ook somberheid en depressie, kan er langzaamaan weer een opening ontstaan voor de mooie dingen van het leven. Er komt dan ruimte voor het aanvaarden van het verlies van de dierbare. Iedereen die iemand verliest zal vroeg of laat weer weten hoe mooi het is om te leven en weer nieuw geluk kunnen ervaren. Ga naar de site van hildevanveggelcoaching.


Comments are closed.