Forumplein

Decopatch, een populaire hobby

Home  >>  Bedrijven en Bedrijfsleven  >>  Decopatch, een populaire hobby

Een van de meest populaire hobby’s onder creatievelingen is de laatste jaren toch wel Decopatch. Dit is ook niet verwonderlijk, want zonder veel te hoeven leren, kun je hier vaak al de mooiste dingen mee maken. Het enige wat je nodig hebt is het juiste materiaal en vervolgens kun je hier gewoon mee aan de slag gaan. Of je nu jong bent of oud, je kunt hier eigenlijk altijd wel mee werken. Bovendien is het zo dat je niet perse heel creatief hoeft te zijn of heel erg handig om hier iets heel moois mee te maken en dat je meteen vanaf het begin al mooie objecten kunt creëren. Natuurlijk is het ook met Decopatch zo dat hoe vaker je er mee werkt, hoe mooier de resultaten worden, maar dat neemt niet weg dat veel ervaring noodzakelijk is. Als jij weinig tijd hebt om iets nieuws te leren, maar je wilt toch graag op een ontspannen manier creatief aan de slag gaan en je wilt hier bovendien niet voor de deur uitgaan, dan is Decopatch dus echt een aanrader!

Wat is Decopatch?

Maar wat is nu eigenlijk Decopatch? Heel simpel gezegd gaat het hierbij om het beplakken van objecten met stukjes gekleurd papier. Door voor verschillende kleuren te kiezen, kun je leuke patronen maken of je kunt juist kiezen voor het gebruik van slechts één of twee papiersoorten. Eigenlijk is het een soort van schilderen, maar dan dus met papierstukjes. Wat voor objecten kun je hier nu mee maken? Eigenlijk van alles, doordat je heel veel verschillende soorten materialen kunt beplakken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het gebruik van:

  • papier-maché
  • piepschuim
  • hout

Je kunt er voor kiezen om kant en klare objecten te kopen, deze zijn in veel hobbyzaken wel te krijgen maar bijvoorbeeld ook wel bij woonzaken. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen objecten voor Decopatch maken. Van hout of papier-maché kun je zelf immers ook leuke vormen maken en dan heb je echt een helemaal zelf gecreëerd product. Vervolgens gebruik je speciaal papier, dat extra dun is en daardoor goed geplakt kan worden. Dit is in veel verschillende varianten verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor effen kleuren en zelf hier kleine stukje van maken en dit als een soort mozaïek neerleggen. Maar ook is er speciaal Decopatch papier verkrijgbaar dat een mooi patroon heeft en waarvan je grotere stukken kunt gebruiken om meteen een heel bijzonder en mooi effect te creëren.

Speciale lijm en vernis

Zoals net al even genoemd, wordt met Decopatch papier gelijmd op een vorm. Hiervoor gebruik je niet alleen speciale papiersoorten, maar ook een speciale soort lijm. Hiermee wordt het effect gewoon het mooist. Als je niet oppast, dan kan het anders immers maar zo gebeuren dat er bobbels komen door de lijm of er ontstaan vlekken doordat het lijmproduct niet kleurloos is. Heb je alles vastgelijmd, dan werk je het geheel vervolgens af met een speciale vernis. Deze zorgt ervoor dat alles goed vast blijft zitten en bovendien dat het goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Zo kun je het ook zonder problemen weer stofvrij maken bijvoorbeeld. Wil je met Decopatch aan de slag gaan, dan is het dus wel verstandig om hiervoor de juiste materialen aan te schaffen. Deze kun je vinden bij CreaPoint, zij hebben een groot aanbod op dit gebied. Je vindt bij hen bijvoorbeeld matte en hoogglans vernis, maar ook verschillende objecten om te beplakken en diverse kleuren en patronen papier. Zoek jij goede materialen om met Decopatch aan de slag te gaan, dan kun je dit dus zeker kopen bij CreaPoint!


Comments are closed.