Forumplein

De Mortgage Credit Directive ter bescherming van de Europese consument

Home  >>  Financiën en Verzekeringen  >>  De Mortgage Credit Directive ter bescherming van de Europese consument

Soms bestaat er een contradictie tussen de wensen van een mens en het vermogen om die wensen te vervullen. Om het zo simpel mogelijk te houden kun je denken aan de wens voor een nieuwe auto en het gebrek aan financiële middelen om die auto te kopen. Toch zijn er in zulke gevallen mogelijkheden. Je kunt de auto bijvoorbeeld kopen en betalen in termijnen. Tevens kun je een lening afsluiten en deze in termijnen terugbetalen met rente. Het probleem wat je altijd hebt in dergelijke gevallen is dat je een wens vervult die in wezen buiten je vermogen ligt. Zolang je echter de middelen hebt om de lening af te betalen is er niets aan de hand. Probleem met mensen is echter dat ze niet altijd even helder hebben wat hun vermogen is. Vervolgens is er het probleem dat andere mensen hier misbruik van kunnen maken. Dit is dan ook precies wat er in 2006 gebeurde in de Verenigde Staten. Aan de ene kant had je consumenten die niet de financiële middelen hadden om huizen te kopen. Aan de andere kant had je banken die leningen en hypotheken verstrekten aan deze mensen die niet de middelen hadden om die terug te betalen. Dit gebeurde meer en meer waardoor de financiële gezondheid van het hele systeem door en door verrot werd. Hoewel er van de buitenkant niets aan de hand leek, was het een kwestie van afwachten voordat het hele systeem als een kaartenhuis in elkaar viel. Dit is dan ook precies wat er gebeurde en dit resulteerde in de crisis van 2008. Het waren vooral de consumenten die er de dupe van werden. Diep in de schulden, zonder het vermogen om de schulden af te betalen, moesten deze mensen hun huis inleveren en ze kwamen zonder pardon op straat terecht.  Om dit soort praktijken in de toekomst te voorkomen en om de Europese burgers te beschermen is er nu de Mortgage Credit Directive ingevoerd. De Mortgage Credit Directive is een nieuwe Europese richtlijn en deze Mortgage Credit Directive is ook in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. De richtlijn heeft vooral te maken met de manier waarop hypothecair krediet aan consumenten wordt aangeboden. Mocht je meer willen weten over Mortgage Credit Directive dan kun je altijd terecht bij de Dutch Mortgage Consultants.

Wat verandert er door de Mortgage Credit Directive?

In principe verandert er voor de consument vrij weinig door de invoering van de Mortgage Credit Directive. Dit is omdat de regelgeving in Nederland eigenlijk al redelijk voldoet aan de nieuwe regels van Mortgage Credit Directive. Voor de consument is er dus eigenlijk weinig veranderd. De consumenten werden in Nederland ook al voor de invoering van de Mortgage Credit Directive goed beschermd. Wat wél verandert is de introductie van het European Standardised Information Sheet. Dit is ook wel bekend onder de afkorting ESIS. ESIS is een document dat de consument ontvangt van de aanbieder. Het is een beetje te vergelijken met een offerte. Deze kan vervolgens worden gebruikt om andere aanbieders met elkaar te vergelijken. De bedoeling is om alles transparant en inzichtelijk te maken. Tevens moeten aanbieders direct een definitief aanbod op tafel leggen op basis van de kredietwaardigheidstoets. Het is dus niet mogelijk om via een hellend vlak ergens anders uit te komen dan van te voren is vastgelegd.

Meer informatie

Mocht je meer willen weten over de Mortgage Credit Directive of andere zaken dan kun je een kijkje nemen op tdmc.nl. Op deze site kun je terecht voor informatie over:

  • Gedragscode hypotheken
  • Hypotheek ontwikkeling
  • Productmanager hypotheken
  • Tijdelijke regeling hypothecair krediet

Comments are closed.