Forumplein

Wat is een gasveer en hoe werkt het?

Home  >>  Bedrijven en Bedrijfsleven  >>  Wat is een gasveer en hoe werkt het?

Heb je ooit geprobeerd het kofferdeksel van je auto op te tillen met slechts één vinger? Waarom kan je een zwaar stuk metaal met glas zo eenvoudig optillen? Het antwoord ligt, als je dat nog niet wist, in die slimme zuigerachtige scharnieren die het kofferdeksel aan elke kant ondersteunen. Ze worden gasveren genoemd en ze maken ons leven op allerlei manieren een stuk eenvoudiger. Bijvoorbeeld, als je op een bureaustoel zit, bevindt er zich waarschijnlijk een gasveer onder je lichaam. Laat de hendel los en je zult het gas in de veer voelen (en waarschijnlijk horen) dat wordt samengedrukt als de zitting zacht naar beneden valt. Een gasveer heeft nog tal van andere toepassingen. Maar laten we eerst eens kijken hoe een gasveer werkt. Een gasveer is een beetje als een supersterke versie van een fietspomp, maar de gasveer is gevuld met stikstofgas onder druk (het belangrijkste bestanddeel van de lucht om ons heen) en olie. Bovendien is de veer volledig afgesloten zodat de olie en het gas niet kan ontsnappen. Het gas laat de veer energie opslaan, terwijl de olie de beweging van de zuiger dempt (vertraagt en verzacht) en ook zorgt voor smering. Net als in een fietspomp is er een goed passende zuiger gemonteerd op een staaf die heen en weer kan schuiven in een cilinder (gemaakt van zwaar staal, niet van licht plastic zoals in een fietspomp). Gasveren worden gebruikt als dempers en energiereservoirs.

Waarom een gasveer gebruiken?

Een gasveer kan een soortgelijk werk doen als een gewone metalen veer, hoewel het een aantal voordelen heeft. Vanwege de hoge druk van het gas erin, kan een gasveer veel compacter zijn dan een metalen veer die dezelfde hoeveelheid kracht zou leveren. Gasveren zullen soepeler uitzetten en samentrekken dan metalen veren en kunnen worden ontworpen om te openen en te sluiten met een exacte en constante snelheid (in tegenstelling tot metalen veren, die sneller samentrekken wanneer ze verder worden verlengd en zeer onvoorspelbaar kunnen zijn). Mechanisch zijn gasveren eenvoudig en hebben ze weinig bewegende delen, dus ze zijn relatief goedkoop, uiterst betrouwbaar en gaan vaak vele jaren mee zonder enig onderhoud. Metalen veren hebben meer kans om te breken door herhaaldelijk uitrekken en loslaten (laden en lossen) vanwege slijtage. Gasveren klinken geweldig, nietwaar? Maar dat betekent niet dat je ze overal zult vinden. Sommige dingen die erg op gasveren lijken, blijken binnenin een beetje anders te zijn. Deuren hebben vaak elleboogachtige sluitinrichtingen die op hun bovenrand zijn gemonteerd en die ze automatisch sluiten. In één oogopslag lijken ze erg op gasveren, maar binnenin gebruiken ze een combinatie van een of twee hydraulische (met olie gevulde) zuigers, een tandheugelaandrijving en een gewone spiraalvormige metalen veer. Er zijn twee types gasveren:

  • Klep-gasveren
  • Luik-gasveren

Onmisbaar item

Stel dat er geen gasveer op de kofferklep van je auto zit. Het zou heel zwaar zijn om op te tillen. Er zou ook niets zijn dat het in de lucht houdt als je je boodschappen wilt inladen, wat erg vervelend zou zijn. En als je het deksel loslaat, zou het neervallen op de carrosserie van je auto, wat waarschijnlijk de carrosserie van je auto zou beschadigen. Nu kunnen we een normale metalen veer op het deksel plaatsen, maar dat zou niet zoveel helpen. Om te beginnen zou het een zeer stijve en zware veer moeten zijn, het zou dus ook een enorme inspanning vergen om het deksel hoog in de lucht te tillen. Met het deksel volledig geopend, zou de veer zo hevig worden uitgerekt dat hij weer recht naar beneden zou trekken! Welke gasveer je nodig hebt, word je uitgelegd door de gasveerspecialist T-Technics op de pagina www.t-technics.nl


Comments are closed.