Forumplein

Een warmtepomp voor jouw huis?

Home  >>  Bedrijven en Bedrijfsleven  >>  Een warmtepomp voor jouw huis?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw woning aangenaam verwarmd wordt. Een van de nieuwere opties is de warmtepomp. Vooral de hybride variant hiervan kan voor heel veel huizen zeer interessant zijn en het is dan ook de moeite waard om eens te kijken of dit voor jou ook het geval is. Een warmtepomp is namelijk beter voor het milieu en verdient zichzelf na een paar jaar vanzelf terug. Maar er zijn wel een paar punten waar je voor aanschaf op moet letten.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De meeste huizen in Nederland hebben een verwarmingssysteem dat bestaat uit radiatoren en een cv-ketel die gestookt wordt op gas. Vanwege de vondst van een grote gasbel in Groningen was dit ook vele jaren een relatief voordelig systeem. Maar nu de gaswinning afgebouwd wordt en de gasprijs omhoog gaat, worden andere systemen steeds interessanter, zoals de warmtepomp. Een hybride exemplaar werkt in samenwerking met jouw cv-ketel. In principe haalt de pomp warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om jouw woning te verwarmen. Maar op echt koude dagen, met veel vorst, zal dit onvoldoende zijn om een prettige temperatuur binnenshuis te krijgen, dan kan de gasketel het overnemen. Dit systeem heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats het feit dat de warmtepomp werkt op stroom. Als jij groene stroom afneemt bij jouw energieleverancier of, nog beter, als jij zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen, hoef je dus niet langer fossiele grondstoffen te gebruiken voor de verwarming van jouw pand. Zo maak je dus een duurzamere keus. Bovendien is stroom goedkoper dan gas, je bespaart dan ook flink op je energierekening. Hierdoor kun je binnen zeven jaar de aankoop van de warmtepomp in principe al weer terugverdienen. Daar komt bij dat jouw cv-ketel veel minder hoeft te werken. Hierdoor zul je daarvoor minder onderhoudskosten hebben en je ketel zal minder snel vervangen hoeven worden.

Geschikt voor jouw huis?

Er zitten dus duidelijke voordelen aan het gebruik van een warmtepomp:

  • je verwarmt op een duurzame manier
  • je cv-ketel heeft minder onderhoudskosten en een langere levensduur
  • je energierekening wordt lager

Bovendien kun je voor de aanschaf van de pomp subsidie krijgen uit de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Het lijkt daarom ook logisch om meteen tot aanschaf van dit verwarmingssysteem over te gaan. Maar voordat je dat doet, moet je je eerst afvragen of jouw huis wel geschikt is voor dit systeem. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld panden die niet goed geïsoleerd zijn vaak onvoldoende verwarmen. Je moet er dus zeker van zijn dat je over goede isolatie van je dak, je vloer en je spouwmuren beschikt. Ook moeten je ramen van dubbel of triple glas zijn. En ook je huidige gasverbruik speelt een rol. Gelukkig hoef jij niet zelf te bepalen of jouw woning geschikt is, een adviseur van hallostroom kan jou daar bij helpen. Is jouw huis geschikt en wil je een hybride warmtepomp aanschaffen? Dan kun je deze bij hen kopen. Zij zorgen dan voor de installatie en vragen ook de subsidie voor jou aan. Bovendien kun je bij hen ook meteen zonnepanelen regelen die de stroom voor de pomp op kunnen wekken!


Comments are closed.