Forumplein

3d scannen, 3d printen en alles wat daar bij komt kijken

Home  >>  Bedrijven en Bedrijfsleven  >>  3d scannen, 3d printen en alles wat daar bij komt kijken

llowlab - 3d ScannenTechnologie is iets wat constant evolueert. Je zou denken dat de mens er boven staat en zelf bepaalt wat wel en wat niet verder wordt ontwikkeld. Vanuit dit perspectief bekeken is het zo dat de mens als het ware als objectieve buitenstaander kan bepalen in welke richting de technologische vooruitgang zich ontwikkeld. De mens wordt dan gezien als de beheerder van de evolutie. Probleem met deze visie is natuurlijk dat het lastig is om de mens los te zien van zijn context. Het gaat hier om een sociale context, een historische context, een economische context en een geografische context. Om het eenvoudig te houden is het voldoende om hier even 4 verschillende contexten te benoemen, maar het moge duidelijk zijn dat een mens als individu en als lid van een maatschappij verankerd ligt in een complex netwerk van allerlei factoren. Daarnaast heb je te maken met de mensheid waar het individu deel van uitmaakt. Als individu gedraag je je misschien op een doelbewuste manier, maar als onderdeel van het grotere geheel wordt je uiteraard meegetrokken richting een meer algemeen doel. Vaak zonder dat je hier erg in hebt. Als we het zo bekijken, dan zijn de technologische ontwikkelingen niet altijd even doelbewust. Als je kijkt naar de atoombom bijvoorbeeld, dan is het naïef om te denken dat deze werd ontwikkeld omdat men nieuwsgierig was naar de mogelijkheden van atoomtechnologie. De drijvende kracht achter de ontwikkeling van deze bom had te maken met de historische context. Er was een wereldoorlog gaande en een atoombom kon de uitkomst van deze oorlog beslissen. Tevens moest de wetenschap ver genoeg zijn om de atoombom mogelijk te maken. Ook maatschappelijk was het mogelijk, want in tijden van oorlog kun je als regering eerder draagvlak creëren voor een dergelijk wapen voor massavernietiging. Zo zie je dus dat de ontwikkeling van een techniek eigenlijk volledig aan de controle van de mens voorbij gaat. Techniek evolueert volgens wetten waar mensen eigenlijk geen macht over hebben. Het enige wat we kunnen doen is sturen en proberen alles in goede banen te leiden. Deze inleiding is bedoeld om inzichtelijk te maken dat de techniek van 3d scannen en 3d printen niet iets is wat met een voor opgezet plan is bedacht door de mensen. Het is eerder zo dat de tijd er klaar voor is, dat mensen er behoefte aan hebben, dat de techniek geavanceerd genoeg is en dat er vooral ook geld voor is. Al deze factoren samen met uiteraard nog vele andere factoren, hebben de techniek van het 3d scannen en 3d printen mogelijk gemaakt. Als je kijkt naar de 3d techniek dan zie je dat het via een lange omweg tot 3d scanners en 3d printers heeft geleid. Je kunt denken aan 3d films, 3d simulaties, virtuele realiteit, et cetera. Al deze 3d technieken hebben langzaam maar zeker geleid tot de mogelijkheid van 3d scannen. Wat in de 20ste eeuw nog science fiction was, is nu in de 21ste eeuw gewoon harde realiteit. De techniek van 3d scannen heeft onze verbeelding ingehaald.

Wat is 3d scannen?

3d scannen is eigenlijk het omgekeerde van 3d printen. Net als met een normale papierprinter print je eigenlijk een hard copy van iets wat je digitaal hebt geopend. Deze tekst is bijvoorbeeld digitaal getypt en kan daarna uitgeprint worden tot een fysiek object. Alles is dan natuurlijk plat en zeker niet in 3d. Als je een 3d printer hebt, dan kun je objecten die je bijvoorbeeld op de computer hebt in 3d uitprinten. Als je in 3d gaat scannen dan maak je van driedimensionale objecten een scan die je daarna in de computer kunt manipuleren. Net als in science fiction films kun je dus een representatie maken van objecten in de buitenwereld. Het zou met 3d scannen dus ook mogelijk moeten zijn om die kopieën vervolgens weer te projecteren. Dus als de techniek door evolueert dan zouden we met 3d scannen en 3d scanners uiteindelijk ook hologrammen kunnen maken. Daarmee wordt de scheidslijn tussen werkelijkheid en illusie uiteraard steeds kleiner. De virtuele wereld zal zich in de toekomst dus steeds sterker doen gelden. Het begint met 3d scannen en het is door het evolutionaire karakter van techniek dus niet te voorspellen waar het zal eindigen. Dat zorgt voor spannende tijden en als je het allemaal bij wilt houden, dan is het geen slecht idee om een 3d scanner aan te schaffen zodat ook jij in 3d scannen kunt.

Waar kan ik een 3d scanner kopen?

Als je een 3d scanner wilt kopen dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een goede optie is llowlab.nl. Hier kun je niet alleen allerlei verschillende soorten printers en scanners vinden, maar je vindt hier ook veel informatie over de techniek achter 3d scannen. Dus als je nog wat meer informatie nodig hebt of als je gewoon nieuwsgierig bent naar de verschillende mogelijkheden, dan ben je bij llowlab.nl zeker aan het juiste adres. Wat betreft scanners en printers kun je denken aan de volgende artikelen:

  • XYZ printing Da Vinci Junior
  • Wanhao Duplicator i3 Prusa
  • Flashforge Creator Pro
  • Zortrax inventure

Voor meer informatie over deze producten, 3d scannen of 3d printen kun je dus een bezoekje brengen aan de website. Tevens kun je natuurlijk ook altijd even contact opnemen met de klantenservice. Zij kunnen je dan meer vertellen over 3d scannen en wat de mogelijkheden zoal zijn op dit gebied.


Comments are closed.